onsdag 29 augusti 2007

Läsglädje för bebisar

Du kan börja läsa för din bebis nästan hur tidigt som helst. Det som avgör är om ni båda tycker det är roligt. Leta efter era egna favoriter bland böcker med starka kontraster, klara färger eller rytm. Här är några godbitar:

A-C Tidholm: Knacka på, Apan fin, Läsa bok, Mera mat, Nalle hej!, Ture-böckerna m fl

Dick Bruna: Muuu säger kon, Miffyböckerna, Ägget som sprack

Visste du att:
Vid 3 månaders ålder har babyn en syn som i stort sett motsvarar den vuxnes
Nyfödda kan skilja på färger - gillar starka kontraster
Nyfödda njuter av en sjungande röst
Babyn talar växelvis med den vuxne redan vid 3 månaders ålder
När barnet samlat ca 50 ord kommer de första ord-kombinationerna
Läsning leder till spontan skrivning
Barn kan lära sig läsa vid 1,5 års ålder
Barn kan lära sig skriva vid 3-4 års ålder

Sam Lloyd: Vems är svansen?; Glad hund, ledsen hund

Din baby gillar att du läser för/med honom/henne eftersom:
det utvecklar barnets språk
det utvecklar barnets fantasi
babyn vill höra din röst
babyn lär sig lyssna
babyn får större uppfattningsförmåga
närheten mellan dig och ditt barn ökar
babyn får bekanta sig med böcker
det är roligt!

Mary Murphy: Jag tycker om

Anne Gutman: Puss, Kram

Barbro Lindgren: Böckerna om Max

Pernilla Stalfelt: Från apglad till öronvax

Ann Forslind: Bäbis-böckerna

Siv Widerberg: Kuddar kuddar kuddar, Stolar stolar stolar, snö snö snö

Catarina Kruusval: böckerna om lilla Tulla

Max Velthuijs: Grodanböckerna

Olof Landström: Böckerna om Bu och Bä

Barnens konstbok

Andra konstböcker av t ex Mirò, chagall, Gaugain, van Gogh älskas av många bebisar

Anton kan trolla, Ole Könecke



En stor bok med rena bilder, skarpa kontraster och tittuteffekt för de små och ett litet mysterium för de lite större - kan Anton verkligen trolla eller vad är det egentligen som händer?
Låna boken på biblioteket!

Stora monster gråter inte, Kalle Güttler



Om att vara stor men känna sig väldigt liten och väldigt, väldigt ledsen.
Låna boken på biblioteket!

Elenas serenad, Campbell Geeslin



Låna boken på biblioteket!

Krokodilen och giraffen - vilket kärlekspar!


Vilka härliga färger och vilket härligt kärlekspar! Fast de är så olika passar de perfekt ihop. Se bara på bilderna hur väl de samspelar med varandra. Men när de vill åka till stan får de problem med främlingsfientlighet. I Giraffstan är inte krokodilen välkommen och i Krokodilstan tittar man snett på giraffen. Men allt ändrar sig den dan det börjar brinna i ett stort hus...
Låna boken på biblioteket

måndag 27 augusti 2007

Ryoji Arai

När Ryoji Arai vann Alma-priset 2005 fanns inga av hans böcker översatta till svenska, och han var då förstås närmast helt okänd i Sverige. Idag finns två av hans böcker - När kommer bussen? och Sussa och Natti - att läsa och tillgå. Med tanke på vilka fantastiska färgexplosioner och fantasieggande resor till bilderböcker de är - är det ju väldigt synd att inte fler av alla de uppåt hundra böcker han givit ut i Japan finns på svenska. I alla fall jag håller självklart tummarna för att många fler är på gång... Men oavsett hur många böcker som översätts har Alma-pris-juryn gjort en stor kulturgärning när de berett vägen för Arai här i Sverige.


När kommer bussen?
Fantastiska bilder av öken och himlar. Om hur stor himlen kan vara, och om allt man kan göra, och får vara med om när man, helt enkelt, väntar på bussen... När man ska åka långt, långt bort och när bussen aldrig tycks komma: man kan lyssna på radio och höra musik man aldrig hört förrut, man kan titta på den jättestora lastbilen som åker förbi, på cyklar och hästar. Man kan vänta hela natten, sova lite tills det blir morgon - utan att bussen kommer. Och när den väl kommer är det fullsatt. Men det behöver kanske inte göra så mycket - man kan ju gå dit man ska!

När kommer bussen? svänger det om i både färgsprakande bilder och i det rytmiska språket. Arai har sagt att folk ofta tror att han kommer från länder som Mexico och Brasilien. "Kanske kommer mitt sätt att teckna av att jag lyssnar på musik från hela världen?", säger han också. När han skapade När kommer bussen? gissar jag att han lyssnade på någon svängig afrikansk musik som inspirerat honom till både miljöer och rytm.


Sussa och Natti
Sussa och Natti kan inte sova, så de berättar sagor för varandra istället. Ljuset släcks, de tittar ut genom fönstret och väntar på något. Något som de är alldeles säkra på att den kommer! När den kommer åker de in i klockan, ut ur klockan, blommorna och träden är stora, bladen och fåglarna är stora, mellanmålet är stort. Katten mjaur, hunden skäller och man hör massor av ljud - och allting är hela tiden både läskigt och kul. Och när klockan sedan har gått ända dit är dagens saga slut och Sussa och Natti kan sova.


av Elias, Enskede bibliotek

onsdag 15 augusti 2007

Eva Lindström

Eva Lindström har tecknat och skrivit barn- och bilderböcker i snart tjugo år, både på egen hand och tillsammans med andra textförfattare. Alltid säregna och fina teckningar, alltid ett vasst språk. Några av mina personliga favoriter är böckerna om Vivi och Stig, och boken om Vilma och Mona som "spanar och smyger".



Man kan ju inte alltid vara vänner. Speciellt inte när man plötsligt måste leka tre, när det inte längre bara kan vara Vivi och Stig. Vivi gillar ju Stig, och det är ju lite enklare när man får ha honom för sig själv, när inte Susanne (som stavar med e på slutet fast det inte hörs) är med. "Varför måste Stig maka sig så att hon får sitta?". Vivi fattar ingenting. Så självklart blir det lite bråk och strul, trots att Stig är så snäll och medgörlig. Fast ingenting som inte kan botas med chokladbollar, rapar och gapskratt. Ingenting som inte kan räddas genom att man kommer på att man kan turas om att ha mården som man ska fånga...



Vilma och Mona. Det är liksom dom två och inga andra. Det är dom som ligger lågt, det är dom två som är beredda. Man måste ju spana och smyga förstås. Någon kan ju ha tagit något, en del saker försvinner. Det kan vara gubbens oranga mössa, det kan vara senapstuben man ska ha när man stekt middagskorv... Om man bara vill (om man bara har lite fantasi så) finns det ju massor med uppdrag och äventyr, massor av saker att ta hand om för Vilma och Mona. Dom är beredda.


av Elias, Enskede bibliotek