måndag 28 januari 2008

Sjukdomar, sjukhus, doktorer, tandläkare, bvc...

Några av de mest efterfrågade, enklare, faktaböckerna är förstås alla dem som handlar om sjukdomar, doktorer, tandläkare och liknande. Här är några mer eller mindre nya alternativ:



Tanden är lös, Molly!




Molly på sjukhus

Två av alla de av Lucy Cousins Mollyböcker som har kommit handlar om tandläkaren och sjukhuset. Krokodilen Konny har en lös tand, så Molly rekomenderar honom att besöka tandläkare Glugglund: "Hon är så himla snäll!". Tandläkare Glugglund (som är svan) säger att det inte är någon fara och att det bara är en mjölktand som han snart ska tappa: "Sen kommer det en ny tand på samma ställe." Sen får Konny både lära sig att borsta tänderna ordentligt och ett klistermärke att ta med sig hem... I Molly på sjukhus har Molly lyckats med att bryta benet när hon ramlade från studsmattan. Precis som hos tandläkaren visar det sig att sjukhuspersonalen också är snäll, och att det inte alls var så farligt, ibland till och med spännande. Förhoppningsvis kan Mollyböckerna hjälpa till att mildra några smås tandläkar- och sjukhusrädsla...



Ellis går till doktorn

Även Ellis måste gå till doktorn, Ellis mår dåligt. Och förhoppningsvis kan även denna bok minska någons eventuella oro inför att träffa doktorn, få en spruta, ta medicin etc.



Leo går till doktorn

Leo mår inte dåligt, ska bara undersökas, men måste ändå ta en spruta som sticker och gör ont. När allt är över får Leo en röd ballong och tycker till och med att det var riktigt spännande att gå till doktorn.



Ella är förkyld

Ella är så förkyld att doktorn måste komma på besök, så att hon måste ta en massa medicin, men även Ella blir förstås snart frisk igen. "Att vara sjuk är aldrig kul men det är skönt att bli ompysslad" som det står på bokens baksida.



Samuel och Linnea går till tandläkaren




Samuel och Linnea går till BVC

Till skillnad ifrån övriga böcker som är uppräknade här illustreras Samuel och Linneas realistiska BVC- och tandläkarbesök med foton istället för teckningar. Till skillnad ifrån övriga böcker i det här inlägget innehåller böckerna om Samuel och Linnea också användbar fakta för alla föräldrar.