onsdag 13 februari 2008

Vad heter du? : en bok om förnamn / Anna Ribbing, Mati Lepp

Hur hette de på vikingatiden? Vilka är vanlig förnamn idag? Om mellannamn och namnsdagar. Kan man heta hursomhelst? Skriv ditt namn med runskrift. Teckna det med handalfabetet. Ytterligare en rolig och matnyttig bok kring språk av Anna Ribbing med Mati Lepps illustrationer.

Låna boken på biblioteket!

Bananflugor och kramsnö, Godisgrisar och blixtlås av Anna Ribbing och Mati Lepp




När Anna Ribbing var liten funderade hon mycket över ords betydelser men vågade aldrig ställa frågor. En bananfluga är det en banan med vingar på till exempel eller en citronfjäril en flygande citron kanske. Hur ser det ut när mjölken gått ut eller grädden skurit sig. Innehåller blodapelsiner riktigt blod och varför finns det röda hund om det inte finns blåa katt. Anna Ribbings ordfunderingar med Mati Lepps illustrationer är klockrena. Anna Ribbing har även turnerat med utställningen "Solkatter och ögonstenar" och då har hon stött på många både barn och vuxna som känt igen sig i att de ser ord rent bokstavligt i bilder. En rolig bok för barn i deras språkutveckling och för alla som gillar att leka med ord.

Låna Bananflugor och kramsnö!

tisdag 12 februari 2008

Träden vid Rinkeby - en bok av barn på Knutbyskolan och S-E Bengtsson


15 minuters promenad från skolan i Rinkeby, där en gammal bondgård tidigare låg, dit går ofta barnen i Knutbyskolan. "Våra träd" kallar de det. Ibland tar de med målarlådan, ibland anteckningsboken. Sommar som vinter, höst som vår finns det alltid något nytt att upptäcka. Boken är luftigt layoutad med många fotografier och till dessa korta citat från barnen. "Vi brukar klättra upp i trädet. Så trädet börjar nog känna oss, säger Moris". "Det känns som jag är uppe i rymden, säger Alexandro". Boken har en poetiskt ton i text och bild och kan läsas för ren njutnings skull eller som inspirationsbok för klasser på vandringar i närmiljön.




Castorböckerna av Lars Klinting



På ett lugnt och enkelt sätt får vi följa bävern Castor när han gör sina sysslor och lille Frippe ser på och hjälper till. De mjuka bilderna förklarar och styrker handlingen. Steg för steg förklaras hur man bakar, odlar, syr, snickrar och målar. Vad man behöver till avsedd aktivitet läggs fram sak för sak så man får veta vad alla tillbehör heter.
Missa heller inte Frippes egen bok där han fixar allt möjligt som det är fel på.

Dumma mygga!



"En gång var jag biolog. Det jag skrev var oftast på torr vetenskaplig engelska och handlade om fåglar, grodor eller ödlor. Att jag blev fackboksförfattare berodde på en sorkunge, eller på vår katt som antagligen åt upp sorkmamman. Jag insåg att den där boken med recept på hur man matar, lagar och spjälar skadade djur så de klarar sig tills veterinären har telefontid inte fanns. Det tog ett år att ta reda på allt som jag trots att jag var zoolog aldrig lärt mig.", sa Helen Rundgren apropå sin första bok Oj den rör sig! som fick Rabén & Sjögrens faktabokspris 1994.

I Dumma mygga! är det insekten: myggan, myran och huggormen etc. som är huvudperson och inte den som blir biten eller stucken. Varför suger myggan blod? Varför hugger huggormen? Eller till och med (även om det är svårare) försöks det ges ett litet försvar för en sådan elaking som fästingen. Enkelt och ändå informativt. Vilka är de små faror som kan lura i gröngräset?, varför finns dom där?, och varför gör de som de gör?

"Jag skriver eller gör program om sånt som är kul att veta, sånt man undrar över eller kanske borde undra över. Jag vill väcka nyfikenhet hellre än att berätta för mycket, för vuxet eller ännu värre, för tråkigt. Tråkigt får det aldrig vara. Lättare sagt än gjort naturligtvis", säger Helen på förlagets hemsida.

Låna Dumma mygga! på biblioteket!

måndag 11 februari 2008

Lilla vinterboken och Lilla äppelboken!












Användbar och enkel fakta av Görel Kristina Näslund i skön harmoni med fascinerande och vackra illustrationer av Kristina Digman. Fina som bilderböcker och bra i lärandesituationer. Äppelträdet får vi följa genom alla årstider. Äpplet genom alla dess mognadsfaser och användningsområden. Bland däggdjur och fåglar träffar vi de som gillar äpplen bäst. Poetiskt korta och enkla meningar.
Lilla vinterboken är skriven är gjord i samma anda men här är det vintern som står i fokus. Vackert!

Låna Lilla äppelboken på biblioteket!
Låna Lilla vinterboken på biblioteket!

Välkommen till tippen av Anneli Jordahl


Vi gör ett besök hos Freddie Frisk och Stefan Mört på återvinningscentralen - den moderna soptippen. "Vi ser till att allt som människor slänger tas om hand och blir något bra, säger Freddie och Mörten om någon frågar vad de arbetar med. Det är snällt mot luften, havet och alla djur." Alla i stan lämnar ifrån sig 1 kg skräp varje dag men allt kan användas igen. Här får vi veta hur. Alla sopor sorteras noga i olika containrar. En del skräp ska brännas. etall och glas ska återvinnas och bli nya flaskor eller metallprylar. Gummidäck kan man klippa i småbitar och använda till tystgående vägar. Ibland är det svårt att veta i vilken container man ska lägga sitt skräp. Då hjälper Freddie och Mörten till. Ibland blir det dramatiskt. Som när en man hetsigt lastar ur ett itusågat piano. "Jag orkar inte se det längre, min dotter har flyttat utomlands" säger han och kör gråtande därifrån. Bilderna är myllriga och spännande och kan locka till samtal och funderingar.

Låna Välkommen till soptippen

Det mångkulturella Sverige



"Tutu och tant Kotla" och "Syrma och Tocke Broms" av Gunna Grähs skildrar det mångkulturella förortssverige utan åthävor. Vi ser på bilderna att Syrma i tobaksaffären, Tutu som delar ut tidningar och tant Kotla kommer från olika delar av världen men deras ursprung nämns inte med ord. Här fokuseras inte ursprunget/olikheten, utan mötet mellan människor.

Låna Tutu och tant Kotla, Syrma och Tocke Broms

Barn i världen




En serie fotoböcker från LL-förlaget som handlar om barn från olika delar av världen. Fina bilder att bläddra i, titta på och fundera över. De illustrerar barnens olika levnadsförhållanden. Texten är lättläst och kortfattad. Mycket ter sig säkert främmande och exotiskt för svenska förskolebarn men det finns ofta möjlighet till identifikation. Överallt i världen finns det barn som leker kull, älskar djur, drömmer om att bli fotbollsproffs eller lokförare...

Låna böckerna om barn i världen





söndag 10 februari 2008

Experimentböcker: ljus, luft och vatten med mera

Experimentböcker kan man väl inte få för många av på förskolan? Ibland kan de vara för svåra att läsa med barnen, de lämpar sig istället för pedagogerna att hitta roliga saker att pröva och testa med barnen, men åter andra tål att läsa och diskutera ihop.

99 roliga experiment av Elke Danneker

Innehåller experiment med luft, vatten, sinnena, elekricitet, ljus och naturkrafter. Dessutom några magiska tricks som osynligt bläck och konsten att gå genom ett pappersark.
Låna 99 roliga experiment?



Egna experiment med ljud och ljus av Jack Challoner

Enklare bok som man även kan läsa med barnen. Lite bakgrund till experimenten och varför man skall göra dem. Hur kommer det sig att ljus och ljus rör sig? Hur kan man få fram olika toner? Det finns både vitt och färgat ljus, hur kan det vara så?
Låna Egna experiment med ljud och ljus?

Spännande experiment av Hermann Krekeler

Den här kan man också läsa med barnen, både förklaringar till naturkrafter och experiment. När börjar det regna? Åt vilket håll ligger norr? Gör trollgodis och skapa en egen regnbåge. Innehåller både teckningar och fotografier.
Låna Spännande experiment på biblioteket?


Luft, ljus och vatten av Mary-Jane Wilkins
Vad består luften av? Vad är ekon? Hur uppkommer skuggor? Vart tar vattnet vägen när det kokar? Kan vatten rinna uppåt? Dessa och många fler frågor svarar författaren på, och till många av frågorna och svaren finns experiment man kan göra. Alla frågor lämpar sig inte för förskolan kanske, men några pärlor kan man allt hitta här.
Låna Luft, ljus och vatten på ditt bibliotek?

Kul att kunna om vatten av Brenda Walpole
Inte den nyaste boken i genren (1987), men det är ju egentligen inga nya grejer det handlar om! Eller vad sägs om fruset eller rinnande vatten, vattenytan - hur funkar den? Vad flyter och vad sjunker? Även här är en del lite för komplicerat för förskolebarnen medan andra delar passar utmärkt.
Låna Kul att kunna om vatten?

Vatten (Barn forskar) av Hilary Devonshire

Den kanske enklaste boken av de här presenterade experimentböckerna. Vatten rinner och vatten är vått. De riktigt grundläggande fakta tas upp här och visas exempel på i de pedagogiskt beskrivna (både foton och teckningar) experimenten.
Låna Vatten?

I den här serien Barn forskar finns också om luft, ljus, rörelse.

Mitt liv som Tyra Tyrannosaurus Rex av Helen Rundgren och Maria Beskow


Många barn, vanligtvis pojkar, kastar sig över dinosaurieböcker i en viss ålder. Ofta är de ganska komplicerade med mycket fakta och siffror. Här är en dinosauriebok för de yngsta. De föddes ur ägg. Vissa åt växter. Vissa var större än andra. Men det är ju mycket som vi människor inte vet om dinosaurierna, t ex hur det lät. Det kan man fantisera om och diskutera och kanske leka!

Det finns flera böcker om Tyra:










Låna Mitt liv som Tyra Tyrannosaurus Rex? Eller Tyra Tyrannosurus Rex? Eller kanske Tyra Tyrannosaurus Rex och de andra?

Sippan skuttar mot sommaren av Therese Kustvall Larsson


Många barn är intresserade av djur och önskar sig allra helst ett husdjur som en kanin till exempel. Böcker om djur är ofta lite svåra med mycket fakta. Här är en enkel fotobilderbok som passar för förskolebarn. Vi får följa kaninen Sippan under ett år. Se hur hon matas av matte, hur hennes naglar klipps och så vidare.

Låna Sippan skuttar mot sommaren?

Känslor och drömmar



Känslor och drömmar är också något som vi alla har. Vi kan ha samma känslor och drömmar som varandra, men också olika. Per José Karlén har gjort två jättefina böcker som handlar om Kanin, Nalle-Björn, Pelle och lilla Lisa. I Boken om känslor frågar vi oss varför en av dem är ledsen, en glad, en förvånad och en arg? Ibland kan man ha många kompisar, men ändå känna sig ensam. Man kan vara glad och ledsen samtidigt. Man kan vara modig men ändå rädd. Det är viktigt att man inte gömmer alla sina känslor inombords, då blir det så tungt. Det kan vara bra om man försöker lyssna, hålla ukik och förstå vad människor egentligen känner. "Att möta en människa är som att få en julklapp. Man vet inte vad som finns inuti." Roliga bilder och enkelt presenterad fast det är stora frågor för både barn och vuxna.

Boken om drömmar är lite svårare, för att drömmar är något svårare än känslor. Det är så abstrakt. Ändå kan man prata om det som något vi alla har och gör, vi drömmer på natten och försöker berätta något om oss själva för oss själva. God natt och sov så gott!

Låna Boken om känslor eller Boken om drömmar?

Boken om JAG av Johan Althoff och Robert Nyberg


Nu har Johan Althoff och Robert Nyberg skapat en pärla igen! Det brukar handla om språket och dess möjligheter, men här är en allåldersbok om det fantastiska med at det bara är JAG som är JAG. Och att det är likadant för alla. Man har sina egna tankar och drömmar och idéer, och allt som man bär inom sig gör en till den man är. Ibland kan man känna sig som en utklämd kaviartub, och andra gånger pigg som en ficklampa med nybytta batterier. Man kan tänka sig in i hur andra känner. Det är därför man gråter när man ser på film till exempel.

Låna Boken om jag?

Jonathan och kroppen av Karin Salmson


"Kroppar exponeras mer än någonsin idag. Men vilken sorts kroppar är det som möter våra barn? Och resonerar man runt dem? Förhoppningen är att den här boken ska hjälpa oss att föra samtal om hur unik kroppen är och att varje kropp har ett värde utan att behöva rangordnas." Så skriver författaren till den vuxne läsaren. Boken avslutas också med frågor man kan ta upp med barn både hemma eller inom förskola och skola.

Det här är en bok som jag blir så glad av! Underbara teckningar (av Janette Bornmarker) av Jonathan och de kroppar han ser! Han konstaterar, när han sover över hos sin kompis Charlie, att Charlies mamma har en mage som viker sig i mjuka vågor när hon böjer sig fram (han råkar se henne när hon smörjer in sig efter duschen), medan hans egen mamma har mycket mindre bröst, fast hängigare och nästan lika håriga ben som pappa. Vad olika alla är!

Boken är utgiven på Vilda förlag som kallar sina böcker "krammärkta", d v s de är granskade ur ett demokrati-, jämställdhets- och mångfaldsperspektiv.

Vill du låna Jonathan och kroppen på biblioteket?

lördag 9 februari 2008

Pyret och Joel: om att vara adopterad

Hämta Joel av Emma Adbåge

"När det kommer en mamma eller pappa till förskolan och ska hämta, ser man ganska lätt vilket barn som ska hämtas. Det syns på utsidan vilka barn som hör till. Millis är lik sin pappa, för dom har lika mycket fräknar och Mats är lik son mamma, för deras kinder är lika runda." Vi får följa ett samtal på förskolan om adoption, hur det går till och varför. Enkel berättelse med roliga bilder som tar upp de ganska svåra frågorna om hur hur det kommer sig att föräldrar lämnar bort sina barn, och varför andra vill ta emot dem. Boken slutar fint, när Joels föräldrar hämtar på dagis: "Man ser inte på utsidan att dom hör ihop med Joel, men det fattar man liksom ändå".

Låna Hämta Joel?

Pyret och Pyret får en lillebror av Ingrid Goyeryd

Det kan vara jobbigt att vara annorlunda. Att bli kallad för Pepparkaks-Pyret uppskattar inte Pyret. Men när hon tänker efter och berättar för sina kompisar på förskolan är hon ändå stolt över sin bakgrund. Hon visar bilder från Indien där hon är född. I Pyret säger hon att hon vill ha ett vanligt syskon, som är fött i Sverige, men när hon ska få en lillebror ska han hämtas i Vietnam! Och att få syskon är lika problematiskt även om man är adopterad: mamma och pappa bryr sig ju bara om lillebror! Då vill Pyret rymma! Till Indien!

Pyret får en lillebror avslutas med lite fakta om adoptioner och några adresser till auktoriserade adoptionsorgaisationer.

Man kan följa Pyret vidare också i Pyret börjar skolan och Pyret åker till Indien.

Låna Pyret eller Pyret får en lillebror på biblioteket?

torsdag 7 februari 2008

Experiment med Pelle Eckerman



Pelle Eckerman har gjort två nya böcker med enkla experiment om vatten och apelsiner. De är utformade som sagor som man dels kan läsa med barnen dels använda som en enkel handledning till en egen experimentshow på förskolan. I Eckermansk anda får alla vara med och alla får applåder.

I den lite äldre boken "Solkatt, vindstrut och vattenhjul" kan man experimentera utifrån temat jordens naturkrafter - sol, vind och vatten. Här kan man bl a bygga vattenkvarnar och vindkraftverk. Experiment och fakta blandas och idén är att "först pröva, sen lära, för att få en chans att förstå"

Låna Pelles experiment med apelsiner, Pelles experiment med vatten, Solkatt vindstrut och vattenhjul.

Syster och bror, liten och stor


En samling gamla och nya sagor om att få syskon. Det nyare materialet domineras av Carin Wirsén och hennes rimmade dikter och berättelser.

Låna Syster och bror, liten och stor.

Lika som bär av Pernilla Stalfelt


Det här är en bok som ursprungligen gavs ut som ett häfte av Utbildningsdepartementet 1999, inom ramen för Värdegrundsprojektet. Boken utgår från FN:s barnkonvention och allas lika rättigheter och värde. Vi är alla olika och alla lika. Vem kan skildra detta bättre än Pernilla Stalfelt? Hur skulle det bli om alla hade samma frisyr och ville äta storstrut? Det skulle bli slut i kiosken. Det är tur att alla är olika så att det blir lite omväxling. Man kan vara olika för att man kommer från olika länder eller olika kulturer. Eller för att man tycker olika. Man ska inte vara dum mot någon för det. Här kan man se hur det går till när någon mobbar eller mobbas, och hur det blir när någon är dum mot en. Kanske blir man då dum mot någon annan, mindre?

Låna Lika som bär på biblioteket?

Titta även på Pernilla Stalfelts andra böcker, som alla visar på hur underbart det är att vi är både lika och olika samtidigt!
Hårboken, Bajsboken eller Kärlekboken till exempel!

Lille storebror av Christina Cronsioe


Att bli storebror när man faktiskt fortfarande är jätteliten är inte alltid så lätt. "Lille storebror" bjuder på igenkänning både i text och bild. Jag läste den många många gånger för min väninnas tvååring Matilda som just fått en lillebror. Hon förstod precis hur ont i öronen man får av allt skrik och hur förkrossande ensamt det känns när någon annan sitter och tar upp all plats i mammas varma famn. Men också hur fin en liten baby kan vara - åtminstone när den är pigg och mätt.

Låna Lille storebror

Barn och skilsmässor

Det kan vara bra att känna till att det finns en del bra böcker för små barn, som handlar om skilsmässor. Här tipsar jag om tre olika:

När mamma och pappa skiljer sig av Emily Menendez-Aponte



Det här är en faktabok som berättar om förändringarna barnet upplever, frågorna om det är ens fel,och om alla möjliga olika känslor som man kan ha när mamma och pappa skall skiljas. Tilltalet är till ett du, så det blir personligt att läsa, boken inleds med "När din mamma och pappa skiljer sig, så kanske det känns som hela ditt liv vänds upp och ner". Rubrikerna är bla Det är inte ditt fel, Dina föräldrar älskar dig fortfarande, Må bättre, Dina föräldrar kommer också vara ledsna, Önskningar, Att bo på olika platser och Nya människor i ditt liv. Boken inleds med några ord till föräldrar, lärare och andra omtänksamma vuxna.

Låna När mamma och pappa skiljer sig; en bok för barn om skilsmässor på biblioteket!

Edvin och skilsmässan av Kirsti R. Haaland



Edvin är sexårig elefant som lever i elefantkärnfamilj(!). Men plötsligt skall mamma och pappa skiljas. Edvin och hans syster vill göra föräldrarna glada igen, men det går ju inte. När pappa har flyttat oroar sig Edvin för hur pappa har det: "kanske är han alldeles ensam utan mat"! Hemma hos pappa är allt annorlunda, både bra och dåligt, tillsammans har de mys framför teven men på gården känner de inte de andra barnen. Hur blir det när mamma träffar en ny fästefant? Först vill inte Edvin alls gilla honom... Boken inleds med en liten handledning för den vuxne.

Låna Edvin och skilsmässan på bibblan?

Bo här och bo där av Eva Uddling


"Jag heter Fia. Och jag är arg! Jag vill inte flytta mera! Så börjar boken om hur det kan vara med varannanveckasliv för ett barn. Pappa bor i andra hand i olika lägenheter, så man hittar ju inte sina grejer. Hos mamma är det fortfarande Hemma, men det luktar inte som när pappa bodde där också. Den här boken handlar mest om hur det är tiden precis efter skilsmässan, när någon av föräldrarna kanske inte kommer i ordning så snabbt. Och hur det drabbar barnet. För Fia blir det bra när pappa får ett förstahandskontrakt. Äntligen en gård som det finns barn på, som man kan springa ut och leka med.

Låna Bo här och bo där på biblioteket!

Skelettboken



Man får en känsla av att Helen Rundgren verkligen vill nå ut och göra roliga, lätta, lärorika faktabilderböcker. Presenterar man det bara på rätt sätt så tycker nog de flesta att skelett är både roligt och intressant. Det finns ju så många sätt att se på, fundera över och intressera sig för just skelett! Dom är ju BRA ibland, givetvis: livsnödvändiga rentav… Några djur klarar sig utan dem, andra skulle se bra konstiga utan... De är VIKTIGA att vara rädd om; att röra på sig och dricka mjölk till exempel... Sen är dom ju SPÄNNANDE förstås, kanske speciellt om man är arkeolog då, när man gräver långt ner i marken och hittar ett skelett… Inte minst är de ju också LÄSKIGA, om inte annat när man fått för sig att de gömmer sig i garderoben. Också: INTRESSANTA att undersöka, till och med FANTASTISKA säger paleontologen (och vet man inte vad det är för nåt så får man i den här boken lära sig även det). Allra minst är det många som tycker att skelett är SNYGGT också, och KUL förstås, till och med förvånande GOTT kanske (men kanske helst då om de är gjorda av socker…)!

De kryllar ju liksom av skelett lite överallt, på en mass olika sätt, om man tänker efter...

Låna Skelettboken på biblioteket!

En bok om solen



De flesta känner till Pernilla Stalfelts, på många sätt, fantastiska faktaböcker: Våldboken, Kärlekboken, Bajsboken, Dödenboken, Läskiga bokenEn bok om solen som kom 2006 tycks, tyvärr, inte riktigt ha nått ut till lika många. En bok där man direkt känner igen Stalfelts stil och ton från tidigare böcker, men där man också hittar ett lite större mått av allvar och verklig vilja att informera och lära ut. Perfekt!, speciellt när det handlar om ett sånt spännande, viktigt och rätt svårförståeligt fenomen som självaste solen. Boken som givits ut på uppdrag av Svenska strålskyddsinstitutet tar upp frågor om varför solen ser ut som den gör, hur gammal solen är, vad som händer när man vistas i solen, solsting, hudcancer och inte minst information om hur man gör sin egen solkatt. Alltihopa både skojigt och lärorikt!

Låna Pernilla Stalfelts En bok om solen på biblioteket!