onsdag 12 september 2007

Racerrakel och fångarna i svinstian av Martin Widmark och Britt Sternehäll

Rakel och hennes kompisar Mats och Sara har tillverkat en lådbil. Den är byggd av brädor, snören och har fyra hjul från en gammal barnvagn. Roland och hans busar har också byggt en bil. Vi förflyttar oss från gården där de möts och till fantasin där Rakel kör på en riktig rallybana med kartor och kurvor. Motsättningarna är lite svart/vita mellan gängen. Språket är stundtals svårt men med många roliga nypåhittade ord. Boken passar från 5-6 år och väcker speciellt intresse bland de bilintresserade.
Det här är en bilderboksserie av populära Martin Widmark som även skrivit böckerna om Lasse & Majas detektivbyrå och serien Monsterakademien för lågstadiet. Det har kommit tre böcker om Rakel och denna är den senaste. Hon är sjörövarkapten, riddare och racerbilsförare. På det viset kan man säga att det kan fungera lite könsrollsöverskridande.

Sjörövar-Rakel och Kapten Snorfinger av Martin Widmark och Britt Sternehäll

Rakel och hennes kompisar leker sjörövare i sandlådan. "Rädda skatten", "Se upp för hajarna" "Det var nära ögat". Rysliga Roland och hans busar kommer gående över lekplatsen. Roland sätter krokben för en flicka, busarna skrattar. Då blundar Rakel och när hon öppnar ögonen igen står hon på ett solvarmt däck. Äventyret fortsätter till sjöss på ett sjörövarskepp. Rakel för kommandot mot rysliga Roland och hans busar. På sista sidan kommer vi tillbaka till sandlådan efter alla bataljer på havet. Innehållet känns spännande. Texten är något svår men fartfylld och kul. Passar bäst från 5-6 år. Sjörövar-Rakel och Kapten Snorfinger är den första om tre bilderböcker. Den andra heter Riddar-Rakel och de tre stordåden och den senaste som även finns beskriven här Racer-Rakel och fångarna i svinstian.

Lejontofflorna av Petrus Dahlin och Maria Nilsson Thore


Isa har bråkat med sin pappa hela vägen hem från dagis. Isa är arg. Pappa bara tjatar hela tiden. Hon tar på sig sina lejontofflor och går in på sitt rum för att leka. "Grrrrrr!" Vad var det för konstigt ljud. Plötsligt börjar lejontofflorna prata. "Du bara kör med oss. Du hoppar och springer och går fram och tillbaka utan att fråga vad vi tycker." "Vi är trötta på att du ska bestämma allt." Isa har bara att rätta sig. Nu är det lejontofflorna som styr och ställer. De ska titta ut genom fönstret, de ska leka med legot, de vill absolut äta upp Isas blodpudding. Just då kommer mamma hem.
Både illustrationer och text är fartiga och utrycksfulla. Tankeväckande innehåll som säkert kan skapa samtal mellan vuxna och barn om att bestämma.
Låna boken på biblioteket!

Valdemar i världshavet av Lennart Eng


"Valdemar bor i världshavet. Han är jättestor och simmar vart han vill. Men även om han är jättestor kan han ibland känna sig pytteliten i det stora, stora, STORA havet." Känslan av det stora, trygga, blå är verkligen överväldigande i Lennart Engs bok. Samtidigt får vi lära oss om havets olika djur när Valdemar träffar sina vänner. Meningarna är korta och enkla men texten står med skrivstil vilket möjligen kan kännas svårt för en del.
Även i denna bilderbok är det Lennart Eng som skrivit både text och tecknat bilderna. Historien om Albert och Valdemar i världshavet är hans första två och hittills enda bilderböcker. Lennart Eng arbetar annars mest som illustratör. Han har skrivit flera naturvetenskapliga faktaböcker för barn. Sin tid delar han med att arbeta som lärare i konst på en Ellen Keys Waldorfskola i Spånga.
Låna boken på biblioteket!

Historien om Albert av Lennart Eng


"Det här är Albert. Albert jobbar på en jättestor fabrik. Han trycker på knappar och drar i spakar." Lennart Eng lyckas skapa en känsla av oändlig rymd i fabriken som helt går i grön färgskala. Mitt i denna storhet finns en ensam man i en blå overall, Albert. En hisnande känsla av stort och smått. Albert i lampans sken på kvällen med en kopp kaffe, benen uppallrade och en bok i knät. En mysig kura in sig känsla. Samtidigt börjar underliga meddelanden dyka upp på fabrikens väggar. En olustig och kuslig förnimmelse kryper inpå. Fascinerande bilder, ibland något svåra meningar.


Hanna huset hunden av Anna-Clara Tidholm

"Det var natt i huset.
Hanna sov.
Hunden var vaken.
Huset var vaket i alla vrår."

En dramatisk saga om ensamhet med korta textrader som en dikt. Med mardrömslika toner och fantastiska bilder berättar Anna-Clara Tidholm om Hanna och vad som händer när hunden förvinner.

En liten skär och många små brokiga av Carin och Stina Wirsén

"Ingen är här
allting är svart
någon har gått
- men vart?"

Så börjar den här underbara räknesagan. Sen dyker de upp figurer i olika färger och härligt utrycksfulla bilder. En pärla för de minsta och deras föräldrar!

tisdag 11 september 2007

Willy Vinnaren av Anthony Browne


Willy är tillbaka, lika fridfull som i Willy Vekling. Han vill fortfarande vara lite tuffare än vad han är, och inte vara retad. Men kanske är han tuffare än vad både han själv och de andra aporna tror?


Willy Vekling av Anthony Browne


Är Willy en vekling som alla tuffingarna tycker? Isåfall tänker han inte vara det längre! Han svarar på en annons, och allting förändras - eller? Man kanske faktiskt får vara en sån som bryr sig om andra och säger förlåt om man råkar göra någon illa. Fantastiska bilder på Willy och hans apvärld! Översättning av Lennart Hellsing.


ABC och hör! av Thomas Halling och Kenneth Andersson


Ovanlig ABC-bok som utgår från bokstävernas olika ljud och illustrerar dessa på oväntade sätt. Varje bokstav/ljud har sin egen berättelse. Många bilder talar med varandra: bokstaven J illustreras av den glade fotbollsspelaren som gör mål och utropar ”Jaaa!!!”, medan N är den berörda målvaktens ”Neeej!!!”. Här finns prutt och bajs, spöken och avhuggna huvuden. Riktigt roligt!
Från ca 4 år.


Eskil och tanden som försvann av Ingelin Angerborn och Filippa Widlund


Fristående fortsättning på Eskil och ensamsakerna. Nu har Eskil tappat sin allra första tand - och tappat bort den! Men han är ju faktiskt världens bästa hittare: han hittar förstoringsglaset som varit borta jättelänge, och mormors glasögon. Ska han hitta sin tand också? En lite mindre bok i Börja läsa-format men med lika många fina bilder, för fem- och sexåringarna.


Eskil och ensamsakerna av Ingelin Angerborn och Filippa Widlund


Efter att ni läst den här bilderboken kommer ni att hitta många ensamsaker vart ni än vänder er! Eskil är en liten söt och eftertänksam kille som ska köpa en guldfiskkompis åt sin Ruben i akvariet. Men på vägen till djuraffären hittar så många andra grejer som också är ensamma. Hur kan man göra så att de inte känner sig så ensamma längre? Och kan det inte ibland vara skönt att vara ensam?


Jag vill hellre äta ett barn av Sylviane Donnio


Burlesk historia för små barn, om den söta lilla krokodilkillen Akilles som inte vill äta bananer. Han vill inte äta korv. Och inte chokladtårta. Han vill äta ett barn! Men när han träffar en liten flicka vid floden - vad händer då?


Var är tårtan? av Thé Tjong-Khing


En bok helt utan ord! Bara för det behöver den inte vara för riktigt små barn. För här händer så många grejer! Det är inte bara en tårta som blir stulen och en tårtjakt som vi får följa sida upp och sida ner. En katt får en boll i huvudet. En grispojke kommer bort från sina föräldrar. Här finns en ekorre, en kameleont, en stork, en grävling, en dinosaurie och många fler. Men till slut blir det i alla fall tårtkalas! Men vid det laget har man pratat mycket om varje bild, jag lovar!


Tiger och Puma krigar av Bosse Löthén och Erica Jacobson


Om hur lätt det kan vara att bli ovänner och hur det likson sitter kvar i en och man surar och surar och surar och sen plötsligt orkar man inte sura mer för man kommer på att "vadå, han är ju min bästis!". Ett drama på sandlådenivå, bokstavligt talat. Kuliga bilder med många djur i bakgrunden.