måndag 27 augusti 2007

Ryoji Arai

När Ryoji Arai vann Alma-priset 2005 fanns inga av hans böcker översatta till svenska, och han var då förstås närmast helt okänd i Sverige. Idag finns två av hans böcker - När kommer bussen? och Sussa och Natti - att läsa och tillgå. Med tanke på vilka fantastiska färgexplosioner och fantasieggande resor till bilderböcker de är - är det ju väldigt synd att inte fler av alla de uppåt hundra böcker han givit ut i Japan finns på svenska. I alla fall jag håller självklart tummarna för att många fler är på gång... Men oavsett hur många böcker som översätts har Alma-pris-juryn gjort en stor kulturgärning när de berett vägen för Arai här i Sverige.


När kommer bussen?
Fantastiska bilder av öken och himlar. Om hur stor himlen kan vara, och om allt man kan göra, och får vara med om när man, helt enkelt, väntar på bussen... När man ska åka långt, långt bort och när bussen aldrig tycks komma: man kan lyssna på radio och höra musik man aldrig hört förrut, man kan titta på den jättestora lastbilen som åker förbi, på cyklar och hästar. Man kan vänta hela natten, sova lite tills det blir morgon - utan att bussen kommer. Och när den väl kommer är det fullsatt. Men det behöver kanske inte göra så mycket - man kan ju gå dit man ska!

När kommer bussen? svänger det om i både färgsprakande bilder och i det rytmiska språket. Arai har sagt att folk ofta tror att han kommer från länder som Mexico och Brasilien. "Kanske kommer mitt sätt att teckna av att jag lyssnar på musik från hela världen?", säger han också. När han skapade När kommer bussen? gissar jag att han lyssnade på någon svängig afrikansk musik som inspirerat honom till både miljöer och rytm.


Sussa och Natti
Sussa och Natti kan inte sova, så de berättar sagor för varandra istället. Ljuset släcks, de tittar ut genom fönstret och väntar på något. Något som de är alldeles säkra på att den kommer! När den kommer åker de in i klockan, ut ur klockan, blommorna och träden är stora, bladen och fåglarna är stora, mellanmålet är stort. Katten mjaur, hunden skäller och man hör massor av ljud - och allting är hela tiden både läskigt och kul. Och när klockan sedan har gått ända dit är dagens saga slut och Sussa och Natti kan sova.


av Elias, Enskede bibliotek

Inga kommentarer: