tisdag 3 april 2007

Börja läsa-böcker som är bilderböcker

En del börja läsa-böcker i mindre format kan vara nog så mycket bilderböcker som de stora och mer traditionella. Ofta placeras dessa inte i bilderbokstrågen och kan därför vara lätta att missa. Här följer några fina exempel från senare år:

Mirakelpojken - Ulf Stark och Markus Majaluoma

Alltid denna storebrorsa! Som hela tiden får göra spännande saker när man själv bara är för liten och måste stanna hemma, alternativt följa med mamma och pappa på deras trista söndagspromenad... När brorsan och Uffe ska iväg och titta på Stora cykelloppet! Nä, då stannar Mirakelpojken hellre hemma. Då kan man smita in till pappas tandläkarpraktik och leka med borren, plocka fram brorsans hemliga serietidningar. Sen kan man ju faktiskt smita ut och cykla lite, i alla fall på gården är väl helt okej? Sedan är det ju enkelt att faktiskt bara cykla ut genom grinden och ut på gatan också... Förresten sa ju pappa bara att jag inte fick utanför tomten, han sa ingenting om att cykla... Och Mirakelpojken är ju hur bra som helst på att cykla. Speciellt i pyjamas går det väldigt lätt! Nästan som en racercyklist...



När Johan vaknar en morgon är han stark - Petter Lidbeck och Lisen Adbåge

Vem har inte drömt om att en morgon vakna och plötsligt vara STARK! Lyfta upp mamma på raka armar, smocka till skolgårdens stormobbare så att han flyger upp på taket, och kanske till och med hjälpa rektorn genom att lyfta upp hans bil så han kan byta däck? För att inte tala om att plötsligt vara tuffare och starkare än alla brandmän och rädda folk ur ett brinnande höghus, få medalj och bli intervjuad i TV. Genom Petter Lidbecks stilsäkra text och Lisen Adbåges fantasirika och fantasifulla bilder blir allt verklighet. Till råga på allt får man veta hur det känns att även vakna en morgon och i tur och ordning även vara RIK, SMART, KÄND och slutligen HELT VANLIG. Vad är egentligen att föredra?



Bozze den snälla polisen - Taveltjuven, Bedragaren, Bankrånaren - Petter Lidbeck och Lisen Adbåge

Bozze, den snälla polisen, läspar, kör varken bil eller motorcykel och äger ingen pistol. Dels är de farliga och dels så smäller de ju så otäckt. De andra poliserna undrar varför. De menar att en riktig polis ibland faktiskt behöver en pistol. "Jag har ett paraply istället", svarar Bozze. "Det behövs också ibland." Bozze löser inte brott genom att åka runt på motorcykel och vifta med skjutvapen, att spatsera runt och prata med folk, att sitta på stadens kafé och lyssna, är mer hans melodi... Den som läser Taveltjuven, Bedragaren och Bankrånaren får se att det kan vara en nog så bra strategi. Bozze, den snälla polisen som alltid står på de svagas och utsatta sida, är (en av) stjärnduon Petter Lidbeck och Lisen Adbåges senaste och roligaste skapelser. Sedan avslutas alltid varje bok med Bozzes bästa tips: inte bara varför man ska vara snäll, utan också hur man gör en god dressing.


/ av Elias, Enskede bibliotek

Inga kommentarer: