tisdag 3 april 2007

Små böcker med stora tankar

Bilderböcker kan ofta ta upp stora ämnen och svåra ämnen med en klarhet och styrka som är svår att hitta i vuxenböcker. Det som är svårt att formulera eller svårt att förstå, livsfrågor eller filosofiska tankar, blir lätt i dessa böcker. Och ändå fortfarande så evinnerligt stort. Här kan man verkligen tala om bilderboken som litteratur helt i sin egen rätt!


Anna Bengtsson - Det kittlar när löven kommer

"Nu på morgonkvisten sprätter det och kittlar, knopparna spricker. Det är mina nya löv! Jag är full av saft. Om jag inte satt fast skulle jag dansa."

Här får vi följa livet genom ögonen på ett jättelikt träd som står mitt i parken. Allt är så fullt av liv! I trädet bor fåglar, runt trädet leker barn. Och trädet bryr sig om alla. När fågelmammorna och papporna letar mat åt de nykläckta ungarna tätar trädet sina löv och susar så att inte ekorren ska höra deras pip. Tiden går och både fågelungar blir stora, livet går vidare och hela livet ryms i den här boken.

Anna Bengtssons berättelse är både vacker, rolig och påhittig. Bilderna är så mjuka och varma att man aldrig vill sluta titta på dem.


Staffan Björkman - Lille skepparn

Långt ute på havet guppar en liten skruttig båt. Ombord finns en trött liten skeppare som inte kan hitta land.

Boken är uppbyggd av korta stycken på vers, som berättar om olika episoder. Att berättelsen är så fåordig öppnar verkligen upp för läsarens egen fantasi och tankar kring vad det är som händer skepparn. Bilderna är friska och färgglada, det nästan skimrar och sprakar om dem! Boken kan till exempel läsas som en saga om hur det kan kännas att vara alldeles vilse i livet, men ändå känna hopp och kärlek.


Lennart Eng - Historien om Albert

Det är lätt att missa den här boken. Omslaget ser lite murrigt och tråkigt ut, och titeln kan tyckas lite intetsägande. Men öppnar man bara pärmarna får man ta del av en av de allra bästa bilderböckerna som gavs ut under 2006!

Albert jobbar på en jättestor fabrik. Han bor mellan en generator och en oljetank för att alltid vara på plats om något går sönder. Mat får han på ett transportband, så att han inte ens behöver gå ut och handla. Men en kväll när Albert går sin runda händer något överraskande, som förändrar allt för Albert. På en oljetank står skrivet: "HEJ ALBERT!" Nästa dag hittar han budskapet "VAD GÖR NI HÄR?"

Vem har skrivit till Albert? Är han inte ensam i fabriken? Vad gör han egentligen där? Och vad gör vi här? Historien om Albert är en otroligt vacker och rörande bilderbok, som varje läsare kommer att bära med sig länge, länge


Riitta Jalonen - Flickan och kajorna

Flickan och kajorna är första delen av tre om en flickas liv efter att pappan har gått bort. Berättelsen drivs vidare genom hennes tankar och känslor, hennes funderingar över livet. Med en otrolig tonträff skildras både flickans och mammans sorg och saknad, men också glädje och kärlek. Trots att boken handlar om något av det tyngsta och svåraste som finns är den inte deprimerande att läsa, utan snarare upplyftande och hoppingivande. Bilderna är lika vackra som orden i den här boken.

"Ingen ser det ställe där saknaden känns som mest. Mamma har också ett sånt ställe. Jag har suttit i hennes famn och hon har berättat om det. Fast jag inte har svarat så har jag hört på. När man har suttit i famnen har den plats dit man inte kan se blivit mindre."


Ulf Nilsson - Alla små döda djur

Det här är en annan bok som handlar om döden, men på ett annat sätt. Här finns visserligen ett och annat tillfälle att snyfta lite, men också att skratta.

Tre vänner bestämmer sig en dag för att starta firman Begravningar AB för att ta hand om alla döda djur som ligger i buskar och diken. Ester gräver graven, Putte är gråterska och berättaren skriver dikter som han läser upp på begravningen.

Här avdramatiseras döden och begravningar, samtidigt som bokens finstämda känsla lyckas förmedla hur fantastiskt det är att vi lever och dör.

/Johan, Enskede bibliotek

Inga kommentarer: