måndag 30 april 2007

Stora känslor för små barn skildrade av Stina Wirsén

Vad jobbigt det är att vara arg, bli missförståd och känna sig ledsen. Många starka känslor skildras fint i olika bilderböcker. Det är inte alltid så lätt att göra rätt och ibland känns allt så fel. Det kan nog vara skönt för ett litet barn att känna igen sig i bilderboksfigurens lidanden. Här kommer några av mina favoriter av Stina Wirsén.

Alla ska leka tillsammans och bygga ihop. Det hamras och målas med fart och fläng. Men oj, någon slår sig med hammaren, och en annan får en planka på näsan och börjar blöda näsblod, och hur gick det med foten som kom i kläm? Alla måste tröstas och plåstras om. Både de som gjort sig illa och de som gjort någon annan illa. Det kan vara precis lika jobbigt.
http://www.biblioteket.stockholm.se/default.asp?id=8227&extras=548118%2FID

Vem är arg?: En nalle sitter och bygger med klossar. Då kommer en katt och vill vara med. Men det får han inte.- Det är mitt torn, säger nallen.- Åh, vilken dum nalle! Jättedum, säger katten.




""Titta! En liten nalle. Och en stor nalle. Dom läser. Det är mysigt."" Men redan i nästa bild börjar konflikten. ""Nu är boken slut. Det är dags att sova. Så tycker stora. Nej, det är fel! Boken börjar bara om igen. Så tycker lilla.""



av Alicia, Bagarmossen

Inga kommentarer: