måndag 18 augusti 2008

Min lilla apa av Ulf Nilsson & Kristina Digman





Helt underbar, känslofylld historia om en sydafrikansk pojke som gärna vill bli vän med en liten babianunge. Stämningen är varm och mysig men det blir också rätt så spännande och lite farligt i mötet mellan babian och människa. Ord och uttryck på både engelska och afrikaans förekommer i texten.

tisdag 15 april 2008

Botilda Bengtssons nya liv av Lillian Edvall


Mitt magiska finger av Roald Dahl

En riktig klassiker. Utkommen första gången 1966. Av Roald Dahl som bl a skrivit Kalle och chokladfabriken men även James och jättepersikan, Naddap dlöks - skölpaddan och många andra roliga berättelser. Mitt magiska finger har jag berättat om i bokprat och haft som gemensam läsbok för tvåor. Även om vissa av orden säkert behöver förklaras för yngre barn så håller historien för alla åldrar. Texten är också luftig och boken har många bilder. Flickan som berättelsen utgår ifrån har en magisk egenskap. När hon blir arg på något börjar det klia i höger pekfinger och så spritter det iväg en blixt och något är förändrat. Hon berättar om när fröken i skolan kallade henne dum och ville ställa henne i skamvrån för att hon inte kunde stava till katt. Då började det pirra sådär och vips hade fröken fått morrhår och svans. Brevid flickan, i gården intill där hon bor, bor det en familjen Hägg. De gillar att jaga. En dag är de ute och jagar änder och kommer hem med 16 stycken. Då börjar det pirra sådärdant och flickan blir alldeles varm i kroppen och det skjuter iväg en blixt från hennes finger. Jägarfamiljen har fått byta plats med en andfamilj. Utifrån detta utvecklar sig sedan en dråplig och rolig historia.

Ett fall för nalle av Anna-Clara Tidholm

Omslagsbild saknas.

Anna-Clara Tidholm igen men här med lite flera ord. Det gapar tomt i Nalles skafferi och magen den kurrar. Nalle som i nallebjörn inser att han måste skaffa pengar om det ska bli någon mat. Med pengar kan man också köpa andra saker som en kikare och en röd cykel. Nalle läser i tidningen om att det blivit en tavla stulen på konstmuseet inne i stan. Då slår det honom. Han ska starta detektivbyrå och lösa fallet med tavlan och få pengar i belöning. På konstmuseet visar det sig att tidningen var flera månader gammal och tavlan redan kommit tillbaka. Nalle startar ändå sin detektivbyrå och får hjälp av sin kompis Robert, som är en robot, att bygga en telefon och göra en skylt. En fantastisk berättelse, härligt nalleperspektiv och social engagemang i form av t ex vapentillverkarfabriken som Nalle avslöjar och fallet med prinsessan som inte ville ha sin prinsesskrona. Några mindre bilder. 130 sidor uppdelat på 12 kapitel med stor stil. Lätta meningar och konkreta, vardagsnära beskrivningar.

Låna boken på biblioteket!

Jag kan! och Stora Molly, lilla Molly






Två böcker för småbarn som rör sig kring existensiella frågor. I Lars Rudbjers Jag kan! mäter sig en flicka och en pojke med olika djur och deras specialförmågor. Bävern kan fälla ett träd med bara tänderna. Det kan inte jag. Björnen kan sova dag och natt hela vintern. Det kan inte jag. (vilken tur). Säger pojken som åker pulka nedför backen medan vi ser en sovande björn på motsatt sida. Däremot spela boll och cykla, det kan pojken och flickan göra men inte djuren. Men det är roligt att försöka. Är bokens slutsats. Tankeväckande och rolig för de näst minsta. I Stora Molly, lilla Molly går vi från en mening på varje sida till två ord. Lucy Cousins har gjort en stor bok med många sidor och mycket färg. På varje uppslag gestaltas och beskrivs vad Mollyt kan vara. Molly glad. Molly ledsen. Molly prickig. Molly randig. Molly ute. Molly inne. Molly smal. Molly tjock. Molly ensam. Molly tillsammans. Fantastisk bok.




Liten och Ulf Stark



Nio fantastiska, lagomt långa, berättelser om stela tandläkarpappan, beundrade storebrorn, systern som är en ängel, farfar och Stureby. Nio berättelser som, nästan alla, tidigare givits ut som bilderböcker med illustrationer av Anna Höglund, Mati Lepp, Eva Eriksson, Jockum Nordström och Ulf Stark själv. I denna samlingsvolym är alla bilderboksteckningar borttagna, vilket gör att den passar ännu bättre för, i alla fall vissa typer, av högläsning. Nytillkomna fina, svartvita teckningar av Olof Landström är sparsammare till antal och storlek.

Att välja en favorit i samlingen är svårt, allihopa är små pärlor... Den tragikomiska och rörande Storebror om den bara lite för beundrade storebrorsan, den lätt sorgliga och dråpliga Min syster är en ängel och den kanske ännu lite sorgligare, likfullt rörande och glädjespridande, Kan du vissla Johanna är ändå tre av höjdpunkterna.

Med samlingen följer också en CD där Ulf själv läser upp fem av berättelserna: fint! och toppen för den som inte har någon i närheten som kan läsa högt för en.

Låna Liten och Stark på biblioteket.



I Mirakelpojken från 2006 är Ulf Stark åter och igen tillbaka i Stureby, bland villorna, hos pappa tandläkaren, storebrorsan och övriga familjen. Denna gång är det en cykeltävling på gång... Mirakelpojken har jag skrivit om här på Bilderboksbloggen tidigare, läs den texten här...

Låna Mirakelpojken på biblioteket.

Tubbe skaffar ett troll av Mikael Borg

Vilket barn har inte önskat sig ett husdjur någon gång? Men tydligen kan även vuxna längta, t ex efter en hund. Tubbe har ett väldigt tråkigt jobb med tråkiga arbetskompisar som han knappt pratar med och när han kommer hem är det också ensamt och trist framför teven. En ledig lördag beger han sig till djuraffären för att köpa ett sällskapsdjur. Men de är ju alla så dyra! Han är på väg att ge upp och gå hem när han plötsligt ser något lurvigt ihoprullat som ligger och snarkar i en skokartong. Det är ett troll! Som Tubbe kan få för en femma! Eller faktiskt behöver han betala bara 50 öre.

När de kommer hem börjar trollet prata, och vill ha mat. Han tar gärna korv och mos, men då vill han ha ketchup till. Han ljuger en hel del, och går upp på nätterna och länsar kyl och skafferi. Dessutom röker trollet pipa! Tubbe förstår ganska snart varför trollet var så billigt...

Vilket är värst för Tubbe: att lämna trollet ensamt hemma eller att ta det med sig på jobbet? Trollet ställer till med det värsta kaos var han än är! Till slut blir de båda ovänner och trollet rymmer. Vad skall hända? Skall Tubbe och trollet inte träffas mer?

Låna Tubbe skaffar ett troll på biblioteket?

Kommissarie Tax-böckerna av Elsie Petrén

Kommissarie Tax: Ismysteriet och Jakten på den försvunna snuttefilten
I Ismysteriet är det en pingvin som undrar vem som stjäl hans isbit varje natt. Han tar fram en isbit på kvällen, för att ha den i morgonteet, men på morgonen när han kokat sitt te finns där bara en blöt fläck istället... Hur kan detta komma sig? Kommissarie Tax sätts på fallet: han skall vakta isbiten, men somnar och på morgonen är det likadant! Det tar ett tag innan han förstår hur det hänger ihop… Kanske barnen förstår före kommissarien? Roligt med färgbilder.




Kommissarie Tax: Den luriga hyenan och Saxofonerna som försvann

Här löser kommissarien fallet med en hyena som åker omkring och lurar av folk en massa dyrbarheter. Men när man tänker har hon faktiskt inte rånat någon, utan alla lämnar frivilligt ifrån sig ringar och delikatesser. De behöver ändå använda list för att komma åt hyenan då hon alltid är förklädd! I fallet med de försvunna saxofonerna är det kommissarien och 57 (!) andra poliser som blir bestulna på sina instrument. När fallet är löst har de alla lärt sig att spela bättre tillsammans!


Fler titlar i samma serie:

En dag i prinsessan Victorias liv av Petter Lidbeck

"Jag heter Victoria, samma som prinsessan. Jag är också prinsessa, fast inte hela Sveriges - bara familjens."

Så börjar boken om Victoria, en flicka som har Downs syndrom. Vi får följa henne under en dag, en helt vanlig dag. Ibland kan man ju tycka att det inte händer så mycket helt vanliga dagar. Men om man tänker en gång till så kan man upptäcka att det händer jättemycket! Victorias frökens mormor hade dött, berättade fröken i skolan, det var god mat - spagetti och köttfärssås, Victoria gjorde mål på gympan och träffade en enbent man på badhuset. Hon hittade en plånbok och fick hittelön som hon tänker köpa fiskar för. Hon var detektiv och hittade mammas förstånd som hade kommit bort!

Vicoria vet att hon är annorlunda och reflekterar över det, t ex att det tar längre tid för henne att knyta skorna: "Jag knyter två nollor, Gabrielle och Simon gör bara runt och in på nåt sätt".

En bok som framkallar skratt. Roliga bilder av Lisen Adbåge. Man kan prata om Downs syndrom. Men också om att vara annorlunda över huvud taget. Det kanske alla är ibland eller på något sätt? Eller?

Vill du låna En dag i prinsessan Victorias liv på biblioteket?

Böckerna om Ture av Anna-Clara och Thomas Tidholm

Anna-Clara Tidholm har skapat många fina böcker på egen hand, både text och bild. Här är ett av hennes samarbeten med sin man, poeten Thomas Tidholm, ett mycket lyckat sådant. Böckerna om Ture är lika bra för vuxna som för de största av de minsta barnen. Det handlar om Ture och hans hund Hej. De bor i ett litet rött hus på landet. Texten har en alldeles särskild rytm som gör att man nästan kan sjunga fram den: "Här är Ture. Här är lilla huset där Ture tittar ut."

Och så här ser det ut
där Ture går omkring och bor
Bord och stol och matta
och en liten blomma som heter Lisa

Citaten ovan kommer från min favorit bland Ture-böckerna: Ture blåser bort. Det är genialiskt att hunden heter Hej, det gör berättelsen flerbottnad med hjälp av språket. Ture och hans hund skall gå ut på promenad:

Men Hej vad det
blåser
på den här promenaden!

Ture och Hej blåser bort, ut över världen, ut över djungler och storstäder och hav. Det hjälper inte att de ropar "Stanna, vi vill kliva av!"

Men plötsligt vill blåsten inte blåsa längre. Då är det tur att de landar precis vid Tures hus!

Hej nu är vi hemma
i lilla huset
med lilla stolen och lilla bordet
och lilla goda middan



Lika lyckligt blir det i Ture skottar snö. Först kommer Hej bort i snöyran (men återfinns strax), sen försvinner snöskoveln. Och plötsligt är hela huset borta. Tur då att en släde far förbi, med en rödklädd skäggig gubbe.

- Jag ska till en som heter Ture
och bor i ett litet hus i närheten, säger gubben
- Vilken tur för det ska ju vi också, säger Ture

- Jag skulle lämna en julklapp till Ture, säger gubben
- Det var snällt, säger Ture
- För det är jag som är Tomten, säger gubben
- Vilken tur, för det är jag som är Ture, säger Ture

Ture får ett stort paket. Kan det vara en gitarr? Nej, det är en... snöskovel!

Låna Ture blåser bort på biblioteket? Eller Ture skottar snö? Alla Ture-böcker är toppen! Och det är tur att han heter Ture!
Ture skräpar ner
Ture sitter och tittar
Ture kokar soppa
Ture blir blöt
Ture borstar tänderna
Ture får besök

Mette i skogen och hela natten




På temat skogen finns här två småbarnsböcker. Anna-Clara Tidholms Hela natten är för barn i två-ordsåldern tillsammans med hennes böcker Apan fin, Lilla grodan, Läsa bok, Lite sjuk, Mera mat! och Nalle hej!. Vi börjar i soluppgång och följer natten i skogen där först månen och sedan ett djur per uppslag dyker upp. Svarta natten. Månen lyser. Stjärnor blinkar. Ugglan vaknar. En kanin! Väldigt stiliskt rent tecknad. Som en bläderblocksfilm löper berättelsen fram.
Lite spretigare är det i Lene Fauerbys och Mette-Kirstine Baks Mette i skogen. Här är det rultiga, runda, röda och detaljerade teckningar som gäller. Mamma och pappa är ute på höst-promenad med bebisen Mette. Mamma i elegant och storstadsaktig röd kappa och klackade skor lutar sig mot en stapel med trädstockar. Mette klättrar upp, tappar nappen, Mette gråter, ekorren tittar. Var tror du nappen blev av? Flera meningar på varje sida gör att Mette i skogen gränsar bilderboken.

Anna-Clara Tidholms tvåordsböcker för de allra minsta


Förutom Läsa bok (se inlägg om småbarnsböcker om böcker) ingår flera böcker i serien. Lilla grodan är min absoluta favorit. Den har allt: det lilla lilla och nära, till den stora vida världen. Lilla grodan, stora paddan, lilla sparven, stora ankan osv. Det syns i bilderna också, de stora sakerna får nästan inte plats på uppslagen. Man riktigt känner det hisnande mellan de olika perspektiven.
I Apan fin gör apan mycket på sin dag: är glad, blir fin, går ut, möter en dum hund och blir rädd, klättrar upp i ett träd men hoppar ner när hunden lommar bort, råkar hamna mitt i en vattenpöl och blir blöt, kommer hem och får torra kläder och varm mjölk och somnar sedan sött.

Hela natten är magisk - för vad händer på natten? Solen lyser röd när den går ner, sedan blir det mörkt fast månen lyser och stjärnorna blinkar. Plötsligt vaknar ugglan. Så är det nog på natten. Sen vaknar räven. Och kaninen. Och ormen, musen och pingvinen! Har vi då kommit in i en dröm? För sen blir det ju dag igen.

Anna-Clara Tidholm kan detta som ingen annan: visa ett händelseförlopp som är obeskrivbart egentligen, bara låta det hända, och det på barnets egen nivå.

Lite sjuk har man väl varit. Snuvig som pojken kanske? Eller ramlat som flickan och det gjorde ont? Pappa måste blåsa och man behöver plåster. Prickar, ont i halsen, doktorn, medicin, ligga i soffan och läsa bok. Plötsligt är ju allt bra igen!

Mera mat är genialisk i sitt bildspråk. Här ska flickan äta mat, med allt vad det innebär för ett barn: hakklapp, spilla, tack för maten och sedan pottan. Kanske upplever barnet det så här? Flickan är liten på bilderna, medan tallriken med mos, paj eller ärtor är stor. Jordgubbssyltsburken är enorm. Tårtan med två ljus likaså - det måste vara underbart att fylla två år, aldrig har man väl sett en större tårta! Och efter bajs på pottan är man redo för mera mat!



Låna Lilla grodan, Apan fin, Hela natten, Lite sjuk eller Mera mat på ditt bibliotek?

måndag 14 april 2008

Alla får åka med och Kalles nya cykel










Får alla åka med? I Anna-Clara Tidholms bok från 2004 får de det. Här kommer flickan som kör lastbilen. Nästa sida. Här står tomten och hänger. Nästa sida igen. Tomten får åka med. Och: Här ligger grisen och grubblar. Grisen får åka med. Här ramlar pojken på gatan. Pojken får åka med. Småbarnspoesi. Återupprepningssaga, på temat - alla får vara med.
Jörgen Stamps (ursäkta hittade ej det danska ö:et) bok om Kalle som är en liten apa som fått en cykel och inte gärna lånar ut den till sin kompis giraffen rör sig kring samma fråga. Vill man dela med sig? Får alla åka med. Fina böcker för den övre pekboksåldern!

Puss och Kram, av Gutman och Hallensleben








Första gången jag läste boken Puss! tänkte jag, mamma då, får inte mamma några pussar? Sedan upptäckte jag boken Kram! och då förstod jag. Med tydliga och färgmäktande penseldrag målar Georg Hallenslebens oss igenom halva djurrikets föräldrar och barn. Samma fråga och svar återkommer: Vad gör pappa lejon? Han pussar på huvudet. Vad gör pappa groda? Han pussar på ögat. Eller som i boken Kram!: Vem kramar såhär? Mamma elefant. (Med snabeln). Vem kramar så här? Mamma papegoja. (Med näbben). Och så tillsist: Vem pussar såhär? Vem kramar såhär? Min egen pappa. Min egen mamma.
Så otroligt sött.
Tål att läsas många gånger och kramas och pussas till!

Lilla kryp-, gott-, puss- och badboken



Böcker för de allra minsta. Vid en första titt kanske de till och med kan tyckas lite väl enkla, stiliserade... men med en charm och träffsäkerhet som gör att de ändå funkar bra. I samma stil som de klassiska, allra enklaste pekböckerna, med en bild per sida, men också en liten, liten historia ändå: "Kryper iväg! Hittar ludd! Hittar napp!" Etc. Massor av saker man så gärna vill visa upp för pappa. I Lilla badboken finns allt som man älskar att plaska med, I Lilla gottboken allt som man är sugen att tugga och smaska på... I Lilla pussboken: alla söta, roliga djur man vill pussa på, tills man kommer fram till spegeln och får pussa sig själv! Boken slutar med den fantastiska devisen: "Det bästa med att PUSSAS är att man möter så många olika DJUR!".


Låna Kenneth Anderssons småbarnsböcker på biblioteket.

torsdag 10 april 2008

Småbarnsböcker om - böcker!


Nej! av Marianne Adolfsson
Vill du bada? Nej! Vill du gå till parken? Nej! Vill du äta mat? Nej! Vill du handla? Nej! Vill du sova? Nej! Vill du läsa boken en gång till? Ja!

Det var hela storyn i den här boken. På slutet avslöjas att det är en mamma som läser högt för sin dotter, en flicka som tycker om att säga nej. Hennes nalle är med på varje bild, han verkar tycka om att göra allt det där. Färgglada bilder med svarta konturer. Kartonnage.

Vill du låna Nej!?


Läsa bok av Anna-Clara Tidholm
Om en liten mus som går ut i världen och upplever spännande äventyr. När det börjar regna går han/hon in i sitt lilla hus, kokar te och sätter sig i läsfåtöljen och läser bok. Är inte det det mysigaste när det är mulet och kallt? Det kan till och med vara så att det är i boken äventyren utspelar sig... För visst läser musen i boken om sig själv? En historia som kan vara hur avancerad som helst fast det är den allra enklaste berättelse med tvåordsmeningar.

Vill du låna Läsa bok?


Boken om boken av Anna Ribbing och Amanda Eriksson
Om ett barn som verkligen umgås med en bok! Är det en flicka eller en pojke (intressant att det inte är tydligt här heller) som letar efter boken, hittar den, läser den, kramar den, äter den (!), slänger den, räddar den, lagar den, tvättar den, längar efter den, pussar den och nattar den. En bok är en kompis som kan vara allt man gör den till!

Vill du låna Boken om boken?

Arne på förskolan av Elisabet Broomé

"Hej! Det här är Arne. Han är precis och exakt 1 år, 8 månader och 3 dagar." Så börjar den här småbarnsboken för de allra nyaste förskolebarnen. Att läsa den här boken kan vara ett sätt att förstå varför man är på förskolan och inte med mamma och pappa som man trodde att man alltid skulle vara, hela livet. Mamma och pappa måste jobba, och syskonen gå i skolan. Och det är ju rätt kul på förskolan: utelek och innelek, toalettbesök, matdags och vilostund. Fotona gör att boken får en dokumentär karaktär, det är så här det faktiskt kan se ut på en förskola. Boken saknar ändå inte andra bilder: texten står i symbolliknande figurer, t ex när barnen skall äta beskrivs det i ett vitt förkläde på en orange sida. Det är svårt att förklara men fungerar mycket bra: det är riktigt enkla bilder att prata kring. De tillför också något mer till berättelsen. Och här är ett riktigt happy end!
Vill du låna Arne på förskolan? Eller kanske den första boken om Arne: Arne på picknick?

Lindenbaums pekböcker



Idag är Pija Lindenbaum en av våra allra populäraste, framgångsrikaste och mest uppskattade bilderboksförfattare och illustratörer. I mitten av nittiotalet gjorde hon också några av de finaste och roligaste pekböckerna jag läst. Enkla, roliga, fyndiga, fina... Ha den! En bok om mamma och pappas saker visar upp lockande bilder på mamma och pappas alla förbjudna saker man så gärna vill lägga vantarna på: rakapparaten, läppstiftet, saxen, glasögonen etc. I Nam-Nam, om goda saker visar upp goda fruktar, före och efter man käkat dem: banan, bananskal, äpple, äppelskrutt etc. Min och Ä dä? är böcker i samma stil om viktiga saker inne och viktiga saker ute. Vissa av de här böckerna kan vara lite svåra att hitta, men om man anstränger sig lite kan man förstås finna dem på något av Stockholms stadsbiblioteks alla bibliotek:

Låna Ha den!

Låna Min!

Låna Nam-nam

Låna Ä dä?

Popcorn och Rufs: allt om kärlek av Ulf Nilsson

En riktig kärleksroman för de minsta! Läs högt för barnen, visa de underbara bilderna av Lilian Brögger, och prata om hur det är att vara kär. Kan det vara som för de här två kaninerna? Att det är svårt att säga vad man känner, och därför kan det bli lite fel. Hur skall man göra för att den man är kär i skall börja tycka om en tillbaka? Kan man göra något annat än att vara sig själv? Rufs tänker att "bara han hade pengar och kunde köpa en stor dyr motorcykel", så han börjar köpa lotter. Men kaniner är faktiskt inte så bra på att tänka ut planer...

Vill du låna Popcorn och Rufs på bibblan?

Djurljudböcker

Danielsson, "Våra husdjur"

Gutman, "Muu"

Bruna, "Muuu säger kon"
Hindley, "Vem säger bu?"

Lindenbaum, "Säjer hunden?"

Böcker om hur djuren låter finns i alla möjliga varianter. Djuren är fotograferade, stiliserade, verklighetstrogna eller karikerade. Alla har sina poänger. T o m Dick Brunas i mitt tycke ganska fula stereotypa djur som nästan är någon form av piktogram har sitt berättigande. "Muu säger kon" är den absoluta favoriten när jag har bäbisbokprat med O-åringarna. Gutmans vackra målade djur är inte alls lika intressanta för dem. De djuren är mycket svårare att urskilja för barnen.

En rolig variant på temat är Lindenbaums "Säjer hunden?" där man får testa att härma både det vuxna djuret och den lilla ungen.

Låna Säjer hunden? på biblioteket?
Vem säger bu?
Muu (Gutman)
Muuu säger kon (Bruna)
Våra husdjur

Födelsedagsmamman av Katarina Kieri

Det händer inte mycket men samtidigt händer stora saker i den här boken. En mycket enkelt berättad historia om storasyster och lillasyster som skall överraska sin mamma på födelsedagsmorgonen, med mackor och kaffe. Det är så spännande! Hur skall de kunna komma upp precis klockan 06.00? Komma ihåg vilka smörgåsar som skall göras och vilken sång som skall sjungas? Och hur skall man ens kunna somna? Mamman är förväntansfull som man är när man är en födelsedagsmamma och har också hon mycket svårt att somna. Hon tar till några knep, och när flickorna kommer på morgonen ligger inte mamman i sin säng... Illustrationerna, gjorda av Moa Hoff, är mycket uttrycksfulla i blyerts och nästan lite läskiga, som i ett mörker - och det är ju kväll, natt och mycket tidig vintermorgon i den här boken. Bra högläsning!

Låna Födelsedagsmamman på ditt bibliotek?

Knacka på av Anna-Clara Tidholm



Knacka på har blivit en modern klassiker bland småbarnsböckerna och det är en av mina absoluta favoriter. Den är användbar så länge. I bäbisgruppen brukar jag sjunga den och låta föräldrarna knacka på dörrarna. Barnen tittar fascinerat på de färgstarka kontrastrika bilderna och är spända på vad som ska dyka upp när man "öppnar dörren", dvs när man vänder blad. Ettåringen kan själv knacka och vända blad. Det finns så mycket att upptäcka bakom varje dörr. Senare lär de sig den poetiska rytmiska texten och kan tittläsa själva eller ramsa tillsammans i en grupp.

Låna Knacka på på biblioteket?

Zigge med Zäta av Inger Lindahl

Vad är en perfekt högläsningsbok? Jag tycker det är när boken är lika rolig för den vuxne högläsaren som för den lille lyssnaren. Här har vi en sådan!

Zigge är en kille med lite ovanliga intressen: insekter och bokstäver. Han är sex år och upptäcker världen krypande på alla fyra för det är nere på marken man hittar skalbaggar mm. Mamma vill att han skall gå upprätt så han inte blir så smutsig på knäna, men då lär man sig ju ingenting om småkryp!

Han samlar på bokstäver också, särskilt z, klipper ut ur pappas tidningar. Sånt kan vara kul för de största barnen på förskolan, de som också ser alla bokstäverna runtomkring.

Hemma hos Zigge är det han som ber sina föräldrar att ta lite mindre ketchup på maten - för han är så rädd för blod! Här får sig alla ett antal goda skratt. Bilderna av Eva Lindström är också helt underbara.

Låna Zigge med Zäta?

Bäbisböckerna av Ann Forslind






Små vardagssituationer med en helt bedårande bäbis som prövar sig fram i sin värld. Känslorna stormar en stund men lugnar sig igen i pappas famn eller med en näve plåster. Bilderna är kontrastrika och uttrycksfulla i all sin enkelhet.

Låna Bäbis-böckerna på biblioteket?

onsdag 9 april 2008

Alva och våren av Jessika Berglund



Det här är något så ovanligt som en högläsningsböcker för 3-4-åringar! Det handlar om Alva som i allt hon företar sig upptäcker naturen. Hon är på förskolan och man får en inblick i den världen, med fröken Esmeralda och bästisen Anita och utflykter de gör tillsammans. Alva tittar också på vädret och växter och djur med sin familj. Små fina blyertsteckningar på första fjärilen, mormors katt, igelkotten, ekorrar och picknick med en bofink!

Låna Alva och våren på ditt bibliotek? Du kan också titta efter Alva och vintern och Alva och hösten.




Matte och Myran det blåvitrandiga hopprepet av Bengt Ingelstam


Matte är sju år och Myran är sex år och modig så man nästan blir rädd. Högst upp i björken sitter Matte och kan inte komma ner, långt under samlas mamma och grannar och försöker komma på ett sätt att få ner honom på. Hur skulle det gå om inte Myran dykt upp? Det här är en charmig nutidshistoria som passar för högläsning rikligt illustrerad av Lisen Adbåge.

Rädda Joppe död eller levande av Gunnel Linde

Joppe är Olas egen mullvad som mamma sytt av sammet. Ola har samlat allt som han tycker om i Joppe: alla sina bästa känslor och skönaste stunder. Överallt där Ola går följer Joppe med, det hemska är att Joppe kan komma bort men det fina är att Joppe kan komma tillbaka igen. En rysare för femåringar som passar till högläsning.

Lillebror och Nalle av Jujja och Tomas Wieslander


"Nu ska du få höra om den första dan på våren utan mössa, och med gympadojor. Den dan försökte Lillebror springa upp i ett träd." Så börjar den första berättelsen om Lillebror och Nalle och Billan och vad de brukar hitta på om dagarna. En trevlig bok med vardagsberättelser som passar till högläsning den fortsättes av Lillebror och Billan.

Sandvargen av Åsa Lind


Zackarina bodde vid havet med sin mamma och pappa. En dag när hon var på stranden mötte hon Sandvargen.
"-Vad äter du? frågade Zackarina försiktigt. Äter du ... människor?
-Människor? Nej, fy! sa Sandvargen. Jag äter mest solsken och månsken, för av månsken blir man så himla klok. Jag vet allting.
-Allting i hela världen? sa Zackarina.
-Allting i alla världar, log Sandvargen." Tillsammans med Zackarina får vi lära känna denna underbara Sandvarg som har lösningen på alla världens mysterier och det bästa av allt är när man läst ut den boken så finns två till!