tisdag 15 april 2008

Liten och Ulf Stark



Nio fantastiska, lagomt långa, berättelser om stela tandläkarpappan, beundrade storebrorn, systern som är en ängel, farfar och Stureby. Nio berättelser som, nästan alla, tidigare givits ut som bilderböcker med illustrationer av Anna Höglund, Mati Lepp, Eva Eriksson, Jockum Nordström och Ulf Stark själv. I denna samlingsvolym är alla bilderboksteckningar borttagna, vilket gör att den passar ännu bättre för, i alla fall vissa typer, av högläsning. Nytillkomna fina, svartvita teckningar av Olof Landström är sparsammare till antal och storlek.

Att välja en favorit i samlingen är svårt, allihopa är små pärlor... Den tragikomiska och rörande Storebror om den bara lite för beundrade storebrorsan, den lätt sorgliga och dråpliga Min syster är en ängel och den kanske ännu lite sorgligare, likfullt rörande och glädjespridande, Kan du vissla Johanna är ändå tre av höjdpunkterna.

Med samlingen följer också en CD där Ulf själv läser upp fem av berättelserna: fint! och toppen för den som inte har någon i närheten som kan läsa högt för en.

Låna Liten och Stark på biblioteket.



I Mirakelpojken från 2006 är Ulf Stark åter och igen tillbaka i Stureby, bland villorna, hos pappa tandläkaren, storebrorsan och övriga familjen. Denna gång är det en cykeltävling på gång... Mirakelpojken har jag skrivit om här på Bilderboksbloggen tidigare, läs den texten här...

Låna Mirakelpojken på biblioteket.

Inga kommentarer: