måndag 7 april 2008

Jan Lööfs småbarnsböcker



Det kan vara svårt att riktigt sätta fingret på vad det är som gör att man gillar Jan Lööfs bilder och bilderböcker så mycket. Att man aldrig riktigt blir av med stämningen i bilderböcker som Min morfar är en sjörövare och Sagan om det röda äpplet. Om det är detaljerna man kan titta efter länge, länge eller den perfekta avvägningen mellan mysighet och tokighet, både vardagligt och absurt, utan att egentligen, riktigt, vara något av det. Jag - precis som många, många barn - bara älskar dem i alla fall!

Och han kan göra enklare bilderböcker, småbarnsböcker, nästan pekböcker också. Titta bara på förra årets Nu ska vi köra. Sådana pekböcker finns det förstås massor, massor av: bilder på olika fordon och deras namn, en bild, ett fordon på varje sida. Så även i Lööfs variant, med den stora, avgörande skillnaden att fordonen i Lööfs bok faktiskt är roliga att titta på också, mer än en gång. Även här både mysigt och tokigt, och med detaljer som höjer boken över de medelmåttigas nivå... En brandbil, en spårvagn som går till Djurgården, en traktor etc. men en av motorcyklarna körs av en gorilla! osv (även om Nu ska vi köra också har fått en del kritik för att det är lite få kvinnliga chaufförer).



Sedan har Jan Lööf tidigare genom åren gjort en del bilderböcker i mindre format som skulle kunna räknas till småbarnsböcker. Också de fantastiska små bilder och historier. Letar upp några av dem för första gången på många år och Viktor bygger en bro, Pelles ficklampa och Bergtrollens nya hem är precis så fina som jag minns dem. Några av dem kan dock möjligen vara lite svåra att få tag på. En lite nyare variant i samma stil är boken Födelsedagspresenten; en prinsessa och en fattig kung som får en en ovanlig present i form av drake...

Låna Födelsedagspresenten.

Låna Viktor bygger en bro .

Låna Pelles ficklampa .

Låna Bergtrollens nya hem .

Låna Nu ska vi köra.

Inga kommentarer: