torsdag 7 februari 2008

Barn och skilsmässor

Det kan vara bra att känna till att det finns en del bra böcker för små barn, som handlar om skilsmässor. Här tipsar jag om tre olika:

När mamma och pappa skiljer sig av Emily Menendez-Aponte



Det här är en faktabok som berättar om förändringarna barnet upplever, frågorna om det är ens fel,och om alla möjliga olika känslor som man kan ha när mamma och pappa skall skiljas. Tilltalet är till ett du, så det blir personligt att läsa, boken inleds med "När din mamma och pappa skiljer sig, så kanske det känns som hela ditt liv vänds upp och ner". Rubrikerna är bla Det är inte ditt fel, Dina föräldrar älskar dig fortfarande, Må bättre, Dina föräldrar kommer också vara ledsna, Önskningar, Att bo på olika platser och Nya människor i ditt liv. Boken inleds med några ord till föräldrar, lärare och andra omtänksamma vuxna.

Låna När mamma och pappa skiljer sig; en bok för barn om skilsmässor på biblioteket!

Edvin och skilsmässan av Kirsti R. Haaland



Edvin är sexårig elefant som lever i elefantkärnfamilj(!). Men plötsligt skall mamma och pappa skiljas. Edvin och hans syster vill göra föräldrarna glada igen, men det går ju inte. När pappa har flyttat oroar sig Edvin för hur pappa har det: "kanske är han alldeles ensam utan mat"! Hemma hos pappa är allt annorlunda, både bra och dåligt, tillsammans har de mys framför teven men på gården känner de inte de andra barnen. Hur blir det när mamma träffar en ny fästefant? Först vill inte Edvin alls gilla honom... Boken inleds med en liten handledning för den vuxne.

Låna Edvin och skilsmässan på bibblan?

Bo här och bo där av Eva Uddling


"Jag heter Fia. Och jag är arg! Jag vill inte flytta mera! Så börjar boken om hur det kan vara med varannanveckasliv för ett barn. Pappa bor i andra hand i olika lägenheter, så man hittar ju inte sina grejer. Hos mamma är det fortfarande Hemma, men det luktar inte som när pappa bodde där också. Den här boken handlar mest om hur det är tiden precis efter skilsmässan, när någon av föräldrarna kanske inte kommer i ordning så snabbt. Och hur det drabbar barnet. För Fia blir det bra när pappa får ett förstahandskontrakt. Äntligen en gård som det finns barn på, som man kan springa ut och leka med.

Låna Bo här och bo där på biblioteket!

Inga kommentarer: