lördag 9 februari 2008

Pyret och Joel: om att vara adopterad

Hämta Joel av Emma Adbåge

"När det kommer en mamma eller pappa till förskolan och ska hämta, ser man ganska lätt vilket barn som ska hämtas. Det syns på utsidan vilka barn som hör till. Millis är lik sin pappa, för dom har lika mycket fräknar och Mats är lik son mamma, för deras kinder är lika runda." Vi får följa ett samtal på förskolan om adoption, hur det går till och varför. Enkel berättelse med roliga bilder som tar upp de ganska svåra frågorna om hur hur det kommer sig att föräldrar lämnar bort sina barn, och varför andra vill ta emot dem. Boken slutar fint, när Joels föräldrar hämtar på dagis: "Man ser inte på utsidan att dom hör ihop med Joel, men det fattar man liksom ändå".

Låna Hämta Joel?

Pyret och Pyret får en lillebror av Ingrid Goyeryd

Det kan vara jobbigt att vara annorlunda. Att bli kallad för Pepparkaks-Pyret uppskattar inte Pyret. Men när hon tänker efter och berättar för sina kompisar på förskolan är hon ändå stolt över sin bakgrund. Hon visar bilder från Indien där hon är född. I Pyret säger hon att hon vill ha ett vanligt syskon, som är fött i Sverige, men när hon ska få en lillebror ska han hämtas i Vietnam! Och att få syskon är lika problematiskt även om man är adopterad: mamma och pappa bryr sig ju bara om lillebror! Då vill Pyret rymma! Till Indien!

Pyret får en lillebror avslutas med lite fakta om adoptioner och några adresser till auktoriserade adoptionsorgaisationer.

Man kan följa Pyret vidare också i Pyret börjar skolan och Pyret åker till Indien.

Låna Pyret eller Pyret får en lillebror på biblioteket?

Inga kommentarer: