söndag 10 februari 2008

Jonathan och kroppen av Karin Salmson


"Kroppar exponeras mer än någonsin idag. Men vilken sorts kroppar är det som möter våra barn? Och resonerar man runt dem? Förhoppningen är att den här boken ska hjälpa oss att föra samtal om hur unik kroppen är och att varje kropp har ett värde utan att behöva rangordnas." Så skriver författaren till den vuxne läsaren. Boken avslutas också med frågor man kan ta upp med barn både hemma eller inom förskola och skola.

Det här är en bok som jag blir så glad av! Underbara teckningar (av Janette Bornmarker) av Jonathan och de kroppar han ser! Han konstaterar, när han sover över hos sin kompis Charlie, att Charlies mamma har en mage som viker sig i mjuka vågor när hon böjer sig fram (han råkar se henne när hon smörjer in sig efter duschen), medan hans egen mamma har mycket mindre bröst, fast hängigare och nästan lika håriga ben som pappa. Vad olika alla är!

Boken är utgiven på Vilda förlag som kallar sina böcker "krammärkta", d v s de är granskade ur ett demokrati-, jämställdhets- och mångfaldsperspektiv.

Vill du låna Jonathan och kroppen på biblioteket?

Inga kommentarer: