Tack för en givande gruppdiskussion i grupp 1 på dagens förskoleträff med tema genus i barnens böcker. Vi var i gruppen representanter från Kärrtorp, Bagarmossen, Hammarbyhöjden, Björkhagen och Enskede.
Vi vred och vände på arbetet med genus, som försiggår på några förskolor mer strukturerat. Man vittnade om att det är ganska svårt att få gehör från föräldrar i det här arbetet, man ser framför allt pappor som opponerar sig. Av rädsla för att man på förskolan skall göra flickor av pojkarna? Samtidigt lyftes just vikten av att arbeta parallellt med föräldrarna fram.
Angående böcker, särskilda böcker med genusperspektiv och om att läsa alla tänkbara böcker "med de här glasögonen" sades att det är viktigt med sådana här möten, man behöver öppna ögonen igen och igen - det är så lätt att läsa böcker och gilla böcker och inte alls tänka på att de kanske är könsrollsbevarnade eller dylikt. Vi behöver försöka ha det med oss hela tiden!
Vi pratade kanske allra mest om att det är så många färre böcker som lyfter fram pojkar som har traditionella tjejegenskaper, tjejintressen osv, medan många böcker uppmuntrar flickor till att vara starka och ta för sig.
Utgivningen ser ut som så att det är många fler pojkar som är huvudpersoner i böckerna. Något som också ligger i förlagens intresse, då en bok som handlar om en pojke säljer bättre. En sådan bok kan både pojkföräldrar och flickföräldrar tänka sig att köpa, medan en bok som handlar om en flicka inte går hem i lika stor utsträckning. (Det här fortsätter i vuxen ålder: vuxna män läser kvinnliga författare i mycket mindre utsträckning än kvinnor läser manliga författares verk!)
På så sätt fungerar barnboksutgivningen könsrollscementerande särskilt för pojkar - så länge böckerna inte handlar om pojkar med annorlunda framtoning.
Vi pratade också om lärarutbildningen idag, undrade hur det ser ut inom densamma, och då visade det sig att vi hade en i vår grupp som just nu går utbildningen. Hon menade att det ser olika ut: i vissa block har man ett tydligt genusmedvetet perspektiv, medan det inom andra block inte alls tas upp. Vi ser fram emot att det blir något som blir helt naturligt i alla ämnen, det skall helst inte behöva lyftas fram som en särskild genusfråga "bara".
Vi pratade också om Vilda bebin kontra Alfons Åberg. Alfons pappa är en cool och trygg pappa som ger sin son mycket handlinsgutrymme, medan Vilda bebins mamma är totalt absorberad av sin son. Han suger all must ur henne, hon hinner inte någonting annat än att försöka rädda hans liv! Finns det böcker där vi ser mammor som visar sig som kvinnor, som sig själva, inte bara som omhändertagande, på gränsen till självutplånade mammor? Finns det böcker med mer omhändertagande pappor som lider av Vilda bebins mammas problem? Det är något vi kan hålla utkik efter!
Tack för en spännande och trevlig diskussion! Återkoppla gärna, både ni som var med i den här gruppen och ni andra. Har vi tyckt nåt konstigt? Håller ni med? Tyck gärna till!
Hälsar Marie, barn- och ungdomsbibliotekarie på Skarpnäcks bibliotek