torsdag 18 oktober 2007

Benny och Malla - det är olika att vara pojkgris och flickgris...














I boken Modig och stark - eller ligga lågt: skönlitteratur och genus i skola och förskola (red. Lena Kåreland) kan man läsa om Benny och Malla, två grisbarn med ganska olika villkor omkring sig. (Låna boken på bibliotek!)

Det handlar om Barbro Lindgrens och Olof Landströms Benny i Nämen Benny och Jamen Benny (och nu senast Nöff nöff Benny) respektive Eva Erikssons Malla i Malla handlar och Malla cyklar.

Det är smågrisar som ger sig ut i världen - fast på mycket olika vis. Benny sticker i första boken hemifrån för att mamma vill tvätta hans lillnöffe, det går han bara inte med på. Malla skall få gå och handla nu när hon har blivit så stor, hon får ett förtroende från sin mormor.

I böckerna om Benny är mamman knappt synlig, hon är upptagen i hemmet och ger Benny stor frihet. För Malla är mormor mycket viktig och ofta närvarande, det är henne Malla relaterar till hela tiden, det är med henne hon samtalar.

Just den språkliga interaktionen skiljer sig mycket åt i böckerna. Bennys mamma är fåordig; "Nämen Benny!"

En enda gång ser man en tår i Bennys öga, när han mobbas av de tre balla grisarna i Jamen Benny. För Malla är det naturligt att gråta och bli tröstad.

På sina eskapader träffar Benny inga kvinnliga gestalter, en "fru" nämns bara en gång (i Nämen Benny), hon finns i ett hem (där kvinnor hör hemma) och vill inte att Benny flyttar in där. Malla rör sig främst i kvinnliga sfärer i sina böcker: hon träffar den manliga körskolläraren i Malla cyklar, då är han en manlig kontrast till mormor och Malla, men i Malla handlar vimlar det av tanter i affären, med kvinnliga accessoarer som hårband, handväskor och papiljotter och på kondiset sitter en dam med en hatt och fikar.

De här bilderböckerna visar vidare att pojkars aktionsradie är betydligt större än flickors. Benny rör sig snabbt och långt borta (lösare tyglar) medan Malla går dit hon är tillsagd och hon går stillsamt, nästan trippar fram.

Böckerna visar subtilt hur könsidentiteten byggs upp, hur genusreproduktionen kan ske. Benny vill inte göra det som hans mamma ber honom. Det skall vara på hans villkor. Alltmedan Malla är relationsinriktad och identifierar sig med mormor. Benny ger sig själv sina uppdrag, medan Malla tilldelas sina. Lena Kåreland avslutar kapitlet om Malla och Benny: "Malla skapar sig till ett kvinnligt anpassligt objekt, Benny till ett manligt självständigt subjekt."

Inga kommentarer: