torsdag 25 oktober 2007

Grupp två diskussion bilderboksmötet 25 okt

Vi bibliotekarier från Skarpnäcksenheten fick ett stort tack för arrangemanget. Det är svårt för förskolelärarna att hinna läsa recensioner och hänga med i barnboksutgivning. Att kunna låna böckerna direkt sparar också mycket tid.

På flera förskolor bl a i Bagarmossen och Enskede arbetar man sedan en tid tillbaka aktivt med genuspedagogiken och vidareutbildar sig inom detta. I Enskede finns två särskilda genuspedagoger. Diskussionen kom att handla allmänt om detta. Att flytta byggrejerna till köksvrån och att sätta dockhus och tågrälsen på samma ställe. På många ställen har kuddrummet försvunnit och istället ersatts av t ex ett rollspels/utklädningsrum där alla känner att de kan vara.

Vi pratade yoga och vadmassage för barn som genusöverskridande aktiviteter.

Litteraturen kom lite i skymundan men några exempel togs som Sagan om det röda äpplet där det i princip inte förekommer en enda kvinna och andra liknande klassiker som man kan titta på med andra ögon. Ofta tänker vi inte på hur det ser ut innan vi sätter på oss de så kallade genusglasögonen.

Det var en väldigt rolig och givande diskussion som säkert hade kunnat fortsatt länge om vi hade haft tid men det går ju att fortsätta den här på bloggen. Så ni som var med i grupp 2 - skriv in om det var något i vår diskussion som ni vill tillägga. Eller alla - om ni har kommentarer och funderingar.

Inga kommentarer: