En del av projektet Gränslöst genus inom Helsingborgs kommun våren 2007. Boken är praktiskt inriktad och ger exempel på hur man utifrån bilderböcker kan diskutera kring genusrelaterade frågor med barnen. Nio olika bilderböcker är utgångspunkten men författarna menar att det inte är böckerna i sig utan genusglasögonen som är grejen. Det kan handla om ord och språk. Vad händer om man byter ut ett han mot ett hon eller tvärtom. Vem gör vad? Hur kan man se på ett rum om det är en tjej eller kille som bor där? Vad innebär det att vara arg eller ledsen? Vilka känslor finns och är det någon skillnad för pojkar och flickor. Litteratur är en utmärkt utgångspunkt för att ha diskussioner kring identitet och värderingar menar projektledare Elenor Pavlov. Syftet med genusarbetet ska vara att stärka barnens självkänsla och ge de utökad möjligheter i vad de kan tänka, göra och känna som individer, menar författaren.
Boken beställs genom att kontakta Helsingborgs bibliotek genom hemsidan www.helsingborg.se/bibliotek eller på telefonnummer 042-10 69 00.
Den kostar 100 kr att köpa och rekomenderas varmt.
onsdag 24 oktober 2007
Genus i bilderboken - en handledning för förskolan
Etiketter:
bilderboksmötet 25 okt,
genus,
handledning,
Linda,
teoretisk litteratur
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
1 kommentar:
Roligt att ni rekommenderar boken! Jag är lite nyfiken på om ni har använt den något eller känner till några förskolor som har gjort det. Jag gick ju på föräldraledighet när vi började sprida materialet och är lite nyfiken på vad folk tycker!
Trevlig blogg annars! Många bra tips för en bilderboksälskare som undertecknad!
Skicka en kommentar