fredag 26 oktober 2007

Tips om OLIKA förlag




Apropå vår träff igår vill jag här tipsa om ett förlags utgivning, jag glömde helt av det när vi sågs. Det är OLIKA förlag, som har som affärsidé bland annat att läsa manus utifrån ett genusperspektiv och endast ge ut dem som i bild och text uppvisar ett positivt genusmönster. OLIKA vill spegla samtiden och visa på mångfald, därför finns barn med olika hudfärger och andra olikheter representerade. Jag tycker att det är värt att uppmärksamma.
Se deras hemsida för mer info och utgivning: http://www.olika.nu/

De böcker som är utgivna hitintills är (på bild ovan): AnnChristine Magnussons Här kommer UppfinnarJohanna! och Åsa Karsins Värsta prutten, Lolly!

Låna Här kommer UppfinnarJohanna! på bibliotek?
Låna Värsta prutten, Lolly! på bibliotek?

Hälsningar Marie

2 kommentarer:

Anonym sa...

Fungerar det då? Blir böckerna bra? Tanken och initiativet är självklart jättebra, men jag får för mig att den typen av böcker som bara har den inriktningen, om exempelvis genusfrågan blir det enda som värderas från förlagshåll, lätt blir ansträngda och krystade.

Bilderboksbloggen sa...

Din invändning är mycket befogad! Det är som du säger ett bra initiativ och kan säkert bli bra om man inte försöker "göra allt". Värsta prutten är ett skräckexempel: ett homosexuellt par som har barn och den ena mannen är naturligtvis också från ett annat land och har mörkare hudfärg. Allt är mycket politiskt korrekt och "lyckligt". Det blir liksom inte en naturlig vardagsberättelse utan som att dessa människor nästan har det bättre än vanliga svenska hetero. Är det ett budskap om mångfald och att alla kan ha det olika...
Marie