torsdag 18 oktober 2007

Ingen får veta av Maria Herngren

Kapitelbok om Johan som snart fyller sju. Fungerar fint på förskolan.

"Sluta genast. Varför kan ni inte låta flickorna vara ifred?" Mia drog med sig honom bort till bollrummet. "Här har ni ett mycket större rum som ni kan härja i." Så säjer personalen på fritids till Johan när han vill gå in i dockvrån för att leka med barbies. Johan vet att det är tabu för killar att leka med dockor och vågar inte säga att det är barbies han allra högst önskar sig i födelsedagspresent. Inte ens till sin morbror Nisse. För han har också förväntningar på att Johan inte vill ha några "fjantiga tjejleksaker".

Men mamma förstår. Hon berättar att både Nisse och Johans egna kompisar, som har småsystrar, har möjlighet att prova att leka med dockor, medan Johan ju bara har en lillebror. I födelsedagspresent får han inte bara en barbie, utan också en barbiekille! Och det blir ett perfekt kalas till slut, efter de vuxnas ingripande, där både pojkarna och flickorna leker med Johans dockor - och med hans boxningshandskar!

Nästa år önskar sig Johan en bebis till sitt barbiepar, och ett dockskåp - och en verktygslåda. Om att man kan väl få vara både och eller inget alls, varför skall det vara bestämt vad man får leka om man är född till kille respektive tjej? En bra högläsningsbok som kan starta nyttiga diskussioner på förskolan och i livet!

Låna boken på biblioteket!

Inga kommentarer: